GOTUJE

Tarta ziemniaczana

Tarta ziemniaczana 1

Jestem wielką fanką Instagrama. Poznałam dzięki niemu wiele ciekawych profili i blogów.

Przez przypadek trafiłam na bloga mojej imienniczki Kuchnia bon appetit 

Ola jest pasjonatką gotowania i studentką dietetyki. Gdy dodała zdjęcie tarty ziemniaczanej na Insta, moje ślinianki oszalały. Kiedy dowiedziałam się, że jest to dietetyczne danie, to od razu zakupiłam składniki i wytestowałam.

Przepis lekko zmodyfikowałam i dzielę się nim dziś z Wami.

Tarta ziemniaczana 4 porcje

Spód

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków (ugotowanych i zmielonych/przeciśniętych przez praskę)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Rozmaryn, pieprz, sól (lub inne przyprawy)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem (płaska łyżeczka).
  2. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min (wierzch musi być dobrze podpieczony).

Dodatki

  • 1 łyżka pesto (u mnie czerwone)
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 250 g pieczarek
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 kulka mozzarelli
  • ½ czerwonej cebuli
  1. Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżeczce oliwy. Odcedzić i przestudzić.
  2. Cukinie, suszone pomidory i cebule pokroić na plasterki.
  3. Mozzarelle pokroić w kostkę.

 Sposób przygotowania:

  1. Podpieczony spód posmaruj pesto. Wyłóż pieczarki, cukinie, suszone pomidory i cebulkę. Posyp mozzarellą.
  2. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 min.

kolaz tarta ziemniak

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…