Uwaga ostrzeżenie, to ciasto jest okropnie pyszne, strasznie słodkie i nie można się od niego oderwać.
Jakby Chodakowska to zobaczyła to chyba dostała by zawału i zgłosiła post do usunięcia…
Ciasto bardzo szybko się je robi i równie szybko znika z patery.
Należy do bomb kalorycznych, ale od wielkiego dzwonu można się skusić na kawałeczek.
Szybkie ciasto- Truskawkowa rozpusta
Składniki:
- 200 g herbatników/innych kruchych ciastek (2 małe opakowania)
- 100 g masła (1/2 tradycyjnej kostki)
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 śmietan-fixy
- Truskawki
- 3-4 ciastka „beziki”
- kawałek białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Herbatniki skruszyć w blenderze na „piach”. Masło rozpuścić. Wymieszać pokruszone herbatniki z masłem. Wysypać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć dłońmi i wstawić do lodówki do stężenia.
- Śmietanę ubić wraz z śmietan-fixami. Wyłożyć na spód „herbatnikowy”.
- Ułożyć na to truskawki. Pokruszyć bezy i zetrzeć trochę białej czekolady. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Prawda, że proste?
Smacznego 🙂