GOTUJE

Szaszłyki z krewetkami w azjatyckiej marynacie

krewwetki5

Uwielbiam przekąski na jeden gryz. Wyglądają fajnie na stole, są podzielne i urozmaicają menu. Ostatnio odkryłam genialny sposób na pyszne szaszłyki z krewetkami owijane w boczku. Podejrzewam, że same byłyby pyszne, ale azjatycka glazura dodała smaku i pazura.

Zrobiłam je pierwszy raz, a już jestem pewna, że to będzie totalny imprezowy hit. Pyszne, lekko słodkie, lekko pikantne. Boczek daje słony posmak przy pierwszym kęsie, by potem poczuć słodycz ananasa i delikatną krewetkę. Mięso krewetki jest delikatne i nie czuć go „rybą”.

Polecam na wszelkiego rodzaju bankiety czy przyjęcia. Goście z całą pewnością będą zachwyceni.

krewetki7

Kilka osób miało okazję spróbować pierwszą wersję. Wszystkim bardzo smakowało.

Moja babcia zawsze mówiła, ze nie ruszy „tego robactwa.  Tak oto, w wieku 73 lat, zjadła swoją pierwszą krewetkę. „Nawet ci to dobre. (Szok wymalowany na twarzy). Jak ryba smakuje”. 

Szaszłyki z krewetkami w azjatyckiej marynacie

krewetki1

Składniki:

  • 10 krewetek
  • 10 cieniutkich plastrów boczki
  • ¼ ananasa
  • 10 patyków do szaszłyków

Marynata:

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 cm świeżego imbiru (startego na drobnej tarce)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Płatki chili ( ile kto lubi)

Sposób przygotowania:

  1. Patyki do szaszłyków namoczyć w wodzie aby się nie spaliły w piekarniku.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Ananasa pokroić na kawałki (jak na zdjęciu poniżej). Krewetki oczyścić z żyłek i ogonków.
  4. Rozłożyć plaster boczku. Na niego położyć kawałek ananasa i dołożyć krewetkę. Owinąć boczkiem. Najlepiej robić to na desce aby się nie „rozjeżdżało”. Spiąć wszystko wykałaczką. (na zdjęciu poniżej)
  5. Szaszłyki najlepiej piec na kratce do pieczenia. Ja jednak nie posiadam takowej więc piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ułożyć szaszłyki na blaszce i posmarować marynatą. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie obrócić na drugą stronę. Ponownie posmarować marynatą i piec kolejne 10 min.
  7. Podawać na zimno.

krewetki3 krewetki2

Ja kupiłam składniki w Biedronce. ½ ananasa, 2 opakowania boczku i 1 opakowanie krewetek „Tiger prown” wystarczy na 20 szaszłyków.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

krewetki6

krewetki4

 

Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli zechcesz ich użyć na swojej stronie nie zapomnij dodać adresu www.coonakombinuje.pl

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…