Uwielbiam przekąski na jeden gryz. Wyglądają fajnie na stole, są podzielne i urozmaicają menu. Ostatnio odkryłam genialny sposób na pyszne szaszłyki z krewetkami owijane w boczku. Podejrzewam, że same byłyby pyszne, ale azjatycka glazura dodała smaku i pazura.
Zrobiłam je pierwszy raz, a już jestem pewna, że to będzie totalny imprezowy hit. Pyszne, lekko słodkie, lekko pikantne. Boczek daje słony posmak przy pierwszym kęsie, by potem poczuć słodycz ananasa i delikatną krewetkę. Mięso krewetki jest delikatne i nie czuć go „rybą”.
Polecam na wszelkiego rodzaju bankiety czy przyjęcia. Goście z całą pewnością będą zachwyceni.
Kilka osób miało okazję spróbować pierwszą wersję. Wszystkim bardzo smakowało.
Moja babcia zawsze mówiła, ze nie ruszy „tego robactwa. Tak oto, w wieku 73 lat, zjadła swoją pierwszą krewetkę. „Nawet ci to dobre. (Szok wymalowany na twarzy). Jak ryba smakuje”.
Szaszłyki z krewetkami w azjatyckiej marynacie
Składniki:
- 10 krewetek
- 10 cieniutkich plastrów boczki
- ¼ ananasa
- 10 patyków do szaszłyków
Marynata:
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 1 cm świeżego imbiru (startego na drobnej tarce)
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- Płatki chili ( ile kto lubi)
Sposób przygotowania:
- Patyki do szaszłyków namoczyć w wodzie aby się nie spaliły w piekarniku.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Ananasa pokroić na kawałki (jak na zdjęciu poniżej). Krewetki oczyścić z żyłek i ogonków.
- Rozłożyć plaster boczku. Na niego położyć kawałek ananasa i dołożyć krewetkę. Owinąć boczkiem. Najlepiej robić to na desce aby się nie „rozjeżdżało”. Spiąć wszystko wykałaczką. (na zdjęciu poniżej)
- Szaszłyki najlepiej piec na kratce do pieczenia. Ja jednak nie posiadam takowej więc piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułożyć szaszłyki na blaszce i posmarować marynatą. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie obrócić na drugą stronę. Ponownie posmarować marynatą i piec kolejne 10 min.
- Podawać na zimno.
Ja kupiłam składniki w Biedronce. ½ ananasa, 2 opakowania boczku i 1 opakowanie krewetek „Tiger prown” wystarczy na 20 szaszłyków.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli zechcesz ich użyć na swojej stronie nie zapomnij dodać adresu www.coonakombinuje.pl