Dziś przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Nie mogę przeżyć, że przepis ten miałam zapisany w zeszycie od jakiś 6 lat i zrobiłam go pierwszy raz dopiero miesiąc temu. Rewelacja. Zniknął w mgnieniu oka. Można go jeść jako pieczeń do obiadu, dodatek do sałatki lub po prostu na chlebie. Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z przepisu wychodzą 2 foremki. Zróbcie go koniecznie.
Pasztet z cukini
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula (u mnie czerwona)
- 200 g żółtego sera
- 4 jajka
- ½ szkl oleju
- 1 ½ szkl bułki tartej
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
- Pieprz, sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na tarce drobnej. (ja starłam połowę na drobnej a połowę na grubej). Posolić trochę i po chwili odcisnąć z nadmiaru wody.
- Marchewkę i cebulę zetrzeć na drobnej. Ser żółty zetrzeć na grubej.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do masy.
- Wlać olej oraz wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku. Wymieszać dokładnie.
- Na sam koniec delikatnie wmieszać białka jaj.
- Wyłożyć do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 70 min.
Smacznego:)