Dzisiaj przepis na bardzo prostą potrawę. Niby takie oczywiste składniki a jednak smak jest bardzo fajny.
Pierwszy raz robiłam ją na 1 urodziny Antka. Ciotka Ewa wyszła z pomysłem, ale ja nie byłam przekonana. Wydawało mi się to danie takie zwyczajne i nijakie. Bardzo miło się zaskoczyłam. Każdy się dziwił, że takie proste danie może być takie smaczne.
Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety w kurczaka, to spróbuj zrobić je w poniższej wersji. Danie nadaje się na kolację czy domowe przyjęcie. Potrawę podaje się na ciepło chociaż na zimno też nieźle smakuje.
Składniki:
- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 por (biała część)
- ½ kg pieczarek
- 2 łyżki masła/ masła klarowanego
- pieprz, sól, słodka papryka
- 1 jajko i bułka tarta (do panierowania)
- olej (do smażenia filecików)
Sposób przygotowania:
- Pierś pokrój na mniejsze części i lekko rozbij (jak na średnie nugetsy)
- Dopraw pieprzem, solą i słodką papryką.
- Panieruj w jajku i bułce.
- Smaż na rumiano na oleju.
- Przełóż filety do większego garnka.
- Pieczarki pokrój na plasterki a por na cienkie półplasterki.
- Na czystej patelni rozgrzej masło i podsmaż na początku pora. Dodaj szczyptę soli aby lekko zmiękł. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez klika min. Dopraw lekko pieprzem i solą. Odsącz z wody i dodaj do garnka z filecikami.
- Delikatnie wymieszaj.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje