Kiedyś zapytałam mojego K.:
-Jakie jest Twoje ulubione danie?
– Nie wiem. Lubię wszystko.
– Określ się, proszę, co najbardziej ze wszystkiego na świecie?
– Ola, a czy ty mi zawsze musisz zadawać takie głupie pytania. Lubię wszystko co gotujesz.
Oczywiście miał być z tego romantyczny wpis jak to przygotowuję romantyczną kolację mężowi. Niestety ten nieokreślony osobnik nie zdradził mi swojej ulubionej strawy. Mogłam Wam naściemniać, że uwielbia mule z sosie własnym, albo krewetki na winie, ale jego ulubione danie to Gulasz z żołądków. Ja pierdziele, inni jadają sushi, polędwiczki i łososie a my podroby. Na rocznice ślubu kaszankę i bigos. Witajcie w świecie Gazdulskich.
Mało romantycznie trzeba przyznać, ale za każdym razem jak mówię tajemniczo do mego lubego „Dziś na obiad/kolację gulasz z żołądków”, odpowiada z entuzjazmem „Super”. Ciężko z niego wykrzesać jakiś entuzjazm. Często jak pytam co mu ugotować na wyjazd delegacyjny, odpowiada „Co zrobisz to wezmę , ale może być gulasz z żołądków”.
Jak widzicie „Przez żołądek do mężowego serca”.
Pracochłonne jest oczyszczanie żołądków, ale poza tym jest to prosty i tani przepis.
Danie to idealnie nadaje się do tzw. „słoików”, ale również śmiało można je zamrozić. ,
Gulasz z żołądków
Składniki:
- 1 kg żołądków
- 3 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- Domowa kostka rosołowa
- Majeranek
- Czosnek
- Pieprz ziarnisty
- Pieprz
- Sól
- Papryka ostra
- Papryka słodka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Żołądki oczyścić. Następnie wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili odlać wodę. Posolić i popieprzyć i odstawić na co najmniej godzinę
- Żołądki zalać wodą i gotować do czasu, aż zbierzemy wszystkie szumowiny. Dodać domową kostkę rosołową, 3 ziarenka ziela, 1 duży liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotować 1,5 do 2 godz. na małym ogniu (żałądki muszą być miekkie).
- Cebulkę z czosnkiem podsmażyć na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić dodać po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Dodać wszystko do gotujących się żołądków.
- Po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze około 20 min, do momentu aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
- Doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem, papryką. Zagęścić gulasz mąką (gdy gulasz jest bardzo wodnisty dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej).
Można podawać z czym tylko sobie wymyślicie: kluski śląskie, ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Ja najbardziej lubię jeść z bułką i moczyć ją w pikantnym sosie.
Kamil pochłania jak leci.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje