GOTUJE,Wpis

Przez żołądek do serca czyli najlepszy gulasz z żołądków

Kiedyś zapytałam mojego K.:

-Jakie jest Twoje ulubione danie?

– Nie wiem. Lubię wszystko.

– Określ się, proszę, co najbardziej ze wszystkiego na świecie?

– Ola, a czy ty mi zawsze musisz zadawać takie głupie pytania. Lubię wszystko co gotujesz.

Oczywiście miał być z tego romantyczny wpis jak to przygotowuję romantyczną kolację mężowi. Niestety ten nieokreślony osobnik nie zdradził mi swojej ulubionej strawy. Mogłam Wam naściemniać, że uwielbia mule z sosie własnym, albo krewetki na winie, ale jego ulubione danie to Gulasz z żołądków.  Ja pierdziele, inni jadają sushi, polędwiczki i łososie a my podroby. Na rocznice ślubu kaszankę i bigos. Witajcie w świecie Gazdulskich.

Mało romantycznie trzeba przyznać, ale za każdym razem jak mówię tajemniczo do mego lubego „Dziś na obiad/kolację gulasz z żołądków”, odpowiada z entuzjazmem „Super”. Ciężko z niego wykrzesać jakiś entuzjazm. Często jak pytam co mu ugotować na wyjazd delegacyjny, odpowiada „Co zrobisz to wezmę , ale może być gulasz z żołądków”.

Jak widzicie „Przez żołądek do mężowego serca”.

Pracochłonne jest oczyszczanie żołądków, ale poza tym jest to prosty i tani przepis.

Danie to idealnie nadaje się do tzw. „słoików”, ale również śmiało można je zamrozić. ,

Gulasz z żołądków

gulasz-z-zoladkow2-coonakombinuje

Składniki:

  • 1 kg żołądków
  • 3 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • Domowa kostka rosołowa
  • Majeranek
  • Czosnek
  • Pieprz ziarnisty
  • Pieprz
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki oczyścić. Następnie wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili odlać wodę. Posolić i popieprzyć i odstawić na co najmniej godzinę
  2. Żołądki zalać wodą i gotować do czasu, aż zbierzemy wszystkie szumowiny. Dodać domową kostkę rosołową, 3 ziarenka ziela, 1 duży liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotować 1,5 do 2 godz. na małym ogniu (żałądki muszą być miekkie).
  3. Cebulkę z czosnkiem podsmażyć na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić dodać po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Dodać wszystko do gotujących się żołądków.
  4. Po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze około 20 min, do momentu aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
  5. Doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem, papryką. Zagęścić gulasz mąką (gdy gulasz jest bardzo wodnisty dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej).

Można podawać z czym tylko sobie wymyślicie: kluski śląskie, ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Ja najbardziej lubię jeść z bułką i moczyć ją w pikantnym sosie.

Kamil pochłania jak leci.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

gulasz-z-zoladkow1

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…