Żeberka w koli i ketchupie-rozpływające się w ustach.

Kolejna potrawa z serii „Samo się robi”. Pyszne żeberka pieczone w sosie z coli, ketchupu i miodu.

Podejrzewam, że wielu z Was już zna tą potrawę, która smakuję rewelacyjnie. Żeberka są słodko-ostre i rozpływają się w ustach.

Idealna opcja na leniwy niedzielny obiad albo na kolację.

Gdy wpadają do nas znajomi, to nie chce mi się tracić czasu na siedzenie w kuchni. Tak rzadko mamy ostatnio czas na spotkania towarzyskie, że wolę sobie posiedzieć i pogadać. Najczęściej wybieram takie potrawy, które nie są czasochłonne i najlepiej niech „same się robią”.

Żeberka z coli idealnie pasują do pieczonych ziemniaków i lekkiej świeżej sałatki.

Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej (im dłużej stoją w marynacie, tym lepsze).

imprezowe triki

Gdy spodziewasz się gości, przygotuj sobie wszystko wcześniej.

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki obsyp dowolnymi przyprawami z odrobiną oliwy. Schowaj do lodówki.
  2. Przygotuj żeberka.
  3. Pokrój świeże warzywa na sałatkę i przygotuj dressing.
  4. Przygotuj szklanki i talerze. Schłodź napoje.
  5. Godzinkę przed przyjazdem gości żeberka w naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika. Po pół godziny przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz wszystko w termoobiegu. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać ziemniaki.

Wszystko będzie gotowe, gdy goście przyjadą. Gdy goście zasiądą do stołu wyłóż wszystko na półmiski i podawaj.

Żeberka w coli i ketchupie

zeberka-w-coli-i-ketchupie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie (1-2 łyżki)
  • Marynata
  • 1 szkl. coca-coli
  • 1 szkl. ketchupu (najlepiej ostry, ja ze względu na dzieciaki robię z łagodnym)
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawami, dodać pokrojoną cebulkę i czosnek.
  2. Polać żeberka marynatą i wymieszać wszystko.
  3. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
  4. Żeberka piec w 180 °C przez 1,5 godziny (Ja piekę w termoobiegu pod przykryciem. Co jakiś czas przewracam i mieszam, aby się nie przypaliło. 20 min przed końcem zdejmuję przykrywkę aby sos odparował i się zredukował.)
  5. Gdy wyciągnę żeberka na półmisek, dolewam trochę wody (ok 1/2 szkl.) do pozostałego sosu. Mieszam wszystko i następnie blenduje. Sos jest gładki i aksamitny.

zeberla-w-coli-ketchupie-kolaz

sos-zeberka-slodko-kwasne

Mówię Wam – pyszota!

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

Obserwuj mnie na facebooku i bądź na bieżąco 🙂

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.