GOTUJE,Wpis

Zapiekanki z bułek na parze

Uwielbiam kluski na parze. Najbardziej lubię jeść je z sosem pieczeniowym i gulaszem. Ostatnio odpatrzyłam super trik, że można je wykorzystać do zapiekanek. Są takie pyszne i chrupiące jak świeże bułeczki, jednak znacznie tańsze i można je nabyć praktycznie w każdym markecie. Dzięki nim można zrobić szybkie zapiekanki z dowolnym farszem. Będą fajnym dodatkiem do Ekspresowego Barszczu.

Zapiekanki z bułek na parze z farszem pieczarkowym

Składniki:

  • 1 opakowanie bułek na parze
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża łyżka masła.
  • biała część z małego pora
  • 1 śmietankowy serek topiony
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść tartego żółtego sera
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokroić w kostkę. Pora pokroić w kostkę i podsmażyć go na maśle. Dodać pieczarki i chwilę podsmażać. Odsączyć z nadmiaru płynu.
  2. Dodać posiekaną pietruszkę i serek topiony. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem solą. Dodać ser żółty.
  3. Z bułek odkroić górę i wydrążyć środek. Nafaszerować bułki i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż będą rumiane.

Możesz zrobić takie zapieksy np. na domówkę. Przygotuj sobie farsz nawet 1 dzień wcześniej. Wydrąż bułki i umieść je w zamkniętym woreczku, aby nie obeschły. Tuż przed imprezą wstaw do piekarnika.

Smacznego 🙂
OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…