Szybkie ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Jakiś czas temu znalazłam idealny przepis na ekspresowy placek. Wykonanie zajmuje 10 min + 1 godzina w piekarniku. Wszystkie składniki zazwyczaj mam w domu, więc mogę go zrobić praktycznie zawsze. Nadaje się idealnie w razie nagłego najazdu gości. Jest on też wyjątkowo tani, więc nawet przy niskim budżecie, można sobie pozwolić na pyszne domowe ciacho.

Najlepszy jest na świeżo, tuż po wyjęciu z piekarnika. Jednak, gdy przechowuje się go w zamkniętym pojemniku, nawet na 3 dzień jest mega smaczny. Warto mieć taki prosty i tani przepis w swoim przepiśniku. Ja robiłam go już kilka razy i musiałam się ostro hamować, aby nie pochłonąć połowy blachy tuż po wyjęciu z pieca. Jeśli macie plackożerną rodzinę, to wypróbujcie go koniecznie.

Placek jogurtowy z owocami i kruszonką

placek1

Składniki:

Suche
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  •  2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  •  ¼ łyżeczki sody
  •  ¼ łyżeczki soli
Mokre:
  • 3 duże jajka
  •  2/3 szklanki oleju
  •  1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego)
  •  ½ szklanki mleka
1½ – 2 szklanki dowolnych owoców najlepiej sezonowych. Można również użyć mrożonych. Nie należy ich rozmrażać, ale obsypać mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.
Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego

 Sposób przygotowania:

  1. Tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C.
  2. Składniki na kruszonkę zagnieść.
  3. Wszystkie suche składniki (poza cukrem), przesiej przez drobne sitko do miski. Wymieszaj suche składniki.
  4. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre. Najpierw roztrzepać jajka, potem jogurt i mleko, na końcu dodać olej.
  5. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Nie mieszać za długo.
  6. Ciasto wylać na blaszkę i wyrównać. Wyłożyć owoce (u mnie truskawki i borówki). Posypać kruszonką.
  7. Piec w 180°C przez ok 50 min (do suchego patyczka). Ja piekłam trochę dłużej, aby kruszonka się zarumieniła.

placek2

sprytne triki

Jeśli zostanie Ci kawałek ciasta, możesz go śmiało zamrozić. Przed zamrożeniem owiń go papierem do pieczenia oraz folią spożywczą. Gdy trafią się niespodziewani goście, wystarczy jedynie odmrozić ciasto w mikrofalówce, a następnie wstawić na chwilę do piekarnika. Zapach rozejdzie się po domu a ciasto będzie smakowało jak zrobione przed chwilą.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Komentarzy: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *