Szybki ketchup z cukini

W moim domu ketchup jest produktem pierwszej potrzeby. Dodawany praktycznie do wszystkiego. Oczywiście jestem świadoma składu tego „półkowego keczapu”. Nie potrafię go wycofać z naszego domu, gdyż sama uwielbiam go dodawać do frytek, zapiekanek czy tostów.

W tym roku zdecydowałam się zrobić domowy ketchup. Wybór padł na szybki ketchup z cukinii.

Szybki ketchup z cukinii

 

 

Składniki:

  • 1,5 kg cukini
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • 200 g cukru (może być mniej może więcej, w zależności od tego ile lubicie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 1/4 szkl. octu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 6 godzin.
  2. Po 6 godzinach odcedzić cukinie z wody.
  3. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Do dużego garnka włożyć cukinie, podsmażoną cebule, koncentraty i przyprawy.
  4. Gotować wszystko do miękkości. Zmiksować blenderem ręcznym. Przekładać gorące do słoików.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *