Ostatnio mam fioła na punkcie azjatyckich smaków. Gotuje rozgrzewające zupy curry czy „Pikantne szaszłyki z krewetkami w azjatyckiej marynacie„. Kuchnię azjatycką uwielbiam za jej intensywne smaki, oryginalne połączenia i szybkość w przygotowaniu.
Najlepszą chińszczyznę jadłam, gdy byłam w Londynie w Camden Town. „Bang Bang chicken” do dziś śni mi się po nocach. Zawsze wzdycham z utęsknieniem, jak oglądam amerykańskie seriale i bohaterowie zamawiają sobie chińszczyznę na wynos. Kocham mieszkanie na wsi, bo bez problemu mogę paradować w piżamie, poczochrana i bez makijażu. Jednak brakuje mi bardzo orientalnych knajp z dostawą do domu. Jak wiecie sobota to nasz dzień domowego fast foodu. Najczęściej królują hamburgery i pizza. Jednak czasem uda mi się przemycić coś innego. Chińszczyzna z patelni to jedno z moich ulubionych szybkich dań, które Pan G również uwielbia . Gdy najdzie nas ochota, czasem nawet przez północą to w 20 min mamy pyszne chińskie żarcie. Smakuje prawie jak z budki z chińszczyzną. Ta porcja powinna wystarczyć na 4 osoby, jednak często zdarza się, że w dwójkę pochłoniemy wszystko.
Szybka chińszczyzna
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- olej (najlepiej sezamowy)
- makaron typu nudle (najlepiej ryżowy)
- 1 opakowanie dobrej jakości mrożonej mieszanki chińskiej
- przyprawa 5 smaków
- sos słodki chilli
- sos słodko ostry chilli (jeśli jesteście amatorami ostrego jak my:)
- prażony sezam lub zielenina (kolendra, szczypior) do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Doprawić kurczaka sosem sojowym (ok 4 łyżki) i czosnkiem. Wymieszać.
- Na patelnie (najlepiej wok) wlać olej i po chwili wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa przelać na sitku ciepłą wodą i dodać do kurczaka. Doprawić przyprawą 5smaków.
- W międzyczasie przygotować makaron.
- Podsmażać aż warzywa będą półmiękkie, następnie dodać makaron, sos słodki chilli i/lub ostry chilli. Można dodać jeszcze trochę sosu sojowego.
- Gorącą potrawę wyłożyć na talerz polać jeszcze sosem słodki chilli, posypać sezamem i zieleniną.
Smaccznego 🙂
Zawsze w zamrażarce mam gotowe mieszanki warzyw i pierś z kurczaka. Przyprawy i sosy na stałe wpisały się na listę w mojej spiżarni, . Gdy pojawiają się niespodziewani goście, a ja nie mam za bardzo z czego zrobić obiadu czy kolacji, przygotowuje szybkie stir-fry. Często jest to właśnie szybka chińszczyzna z makaronem lub ryżem. Moi goście są zadowoleni a ja nie muszę się obawiać, że ktoś wyszedł z mojego domu głodny.