„Smalec” z fasoli z gryczanymi skwarkami

smalec_z_fasoli_najlepszy

Od jakiegoś czasu bardzo popularna jest dieta wegańska. Nawet ja, typowy mięsożerca zaczęłam się nią interesować. Nie zamierzam przechodzić na weganizm czy inny styl żywieniowy. Uwielbiam mięcho, kiełbasy, golonki z kapustą, schabowe, gulasze itp. itd. Muszę jednak przyznać, że ostatnio często eksperymentuje z kuchnią wegańską i sprawia mi to ogromną przyjemność.

Osobiście nie znam żądnych wegan. Mam natomiast w rodzinie dwoje wegetarian.

Kilka razy do roku wpadają do nas w odwiedziny. Staropolskim obyczajem staram się wszystkich gości odpowiednio nakarmić i napoić.

Dawniej rządy w kuchni sprawowała Babcia Mary ( Marianna). Na wege gości szykowała: kotlety sojowe a’la schabowe, klopsy z jaj, gołąbki z pieczarkami, krokiety czy pierogi z kapustą i grzybami. Tak w koło Macieju.

Gdy z moim K zamieszkaliśmy z babcią Mary, chcąc nie chcąc powoli przekazywała mi swoje miejsce w kuchni.

Teraz ja muszę się głowić co ugotować dla Wege Wujostwa.

Gdy szukałam pomysłu na obiad dla moich wegetarian, wpadłam na www.jadłonomia.com i przepadłam.

To jakaś masakra, co ta Marta wytwarza. Z całym szacunkiem chyle czoła. Testuje potrawy i nie mogę się nadziwić i najeść i jeszcze raz nadziwić.

Pierwszy przepis, jaki wytestowałam to – smalec z fasoli.

What the f…?!

O co tu chodzi?!

Zrobiłam… zjadłam… przepadłam (teraz już na amen)

Rewelacja!

Pierwszy raz zrobiłam z dwóch porcji. Familia bliższa i dalsza pochłonęła wszystko z dwoma bochenkami chleba i bańką ogórków.

Na majówkę zrobiłam z czterech porcji i też poszło.

Co niektórzy nawet nie zorientowali się, że nie ma tam mięsa. Wszyscy natomiast niedowierzali, że to cudo jest z fasoli.

Super smarowidło dla wszystkich niejedzących mięs. Rewelacyjna alternatywa dla mięsożerców dbających o linię.

To smarowidło śmiało może stawać w szranki ze smalcem z jabłkami mojej Teściowej 😛

Wreszcie mogę się objadać „smaluszkiem” bez wyrzutów sumienia ( oczywiście w granicach rozsądku).

Przepis ze strony Jadłonomia zajrzyjcie tam koniecznie.

„Smalec” z fasoli z gryczanymi skwarkami

smalec_z_fasoli_najlepszy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  •  1/2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki (ewentualnie słodka papryka w proszku)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  •  sól i czarny pieprz

 

  • 1 duża cebula
  •  ½ dużego jabłka
  •  1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  •  2 ziela angielskie
  •   olej roślinny

 

  • 1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
  •  2 – 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  •  1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kasze gryczaną wsypać do miski, oblać olejem , posypać sproszkowaną papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  2. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.
  3. W międzyczasie fasolę połączyć z wodą, sosem sojowym i wszystko zblendować na gładką pastę. Do pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę oraz świeże i suszone zioła (wedle gustu) Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.

smalec_z_fasoli_najlepszy

smalec_z_fasoli_najlepszy

 smalec_z_fasoli_najlepszy

Polecam zrobić od razu z dwóch porcji.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *