Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana, to jedno z moich ulubionych resztkowych dań. Najlepsze są ziemniaki gotowane z mundurkach, ale zwykłe też dają rade.

Jest to bardzo proste i tanie danie, które warto mieć w pogotowiu, gdy pojawią się niespodziewani goście, a w naszej spiżarni lub w portfelu echo.

Często serwuje ją zimą, ale idealnie nadaje się również jako dodatek na grill party.

Robiłam kilka dni temu i znikła w ekspresowym tempie.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych najlepiej w mundurkach)
  • 5 sporych ogórków kiszonych
  • 1 duża czerwona cebula
  • Pęczek szczypiorku i/lub kopru
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1-2 opakowania cienkiego boczku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wytopić z nich tłuszcz w piekarniku aż powstaną „chipsy”
  2. Ziemniaki i górki pokroić w większa kostkę. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Szczypior i/lub koper posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
  3. Chipsy bekonowe pokroić i cześć dodać do sałatki, a resztą posypać przed podaniem.

 

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.