Ryba po grecku

Dziś przepis na rybę po grecku prosto z Polski. Można jeść na ciepło oraz na zimno.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 0,5 kg rybnych filetów (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne rozmrozić i odsączyć z wody.
  2. Przyprawić pieprzem i solą. Panierować w mące i smażyć na rumiano na tłuszczu i odstawić na talerz.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  4. Pora i cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu (można na maśle). Po chwili dodać starte warzywa. Podsmażać chwilę.
  5. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Podlać wodą. Dusić aż warzywa zmiękną.
  6. Na dno naczynia wyłożyć trochę sosu. Ułożyć rybę i przykryć resztą sosu. Najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień.

 

Aby „odchudzić” taką rybkę należy  upiec  ją w piekarniku. Polecam doprawić do smaku i piec w folii około 20 min.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *