Pasztet z cukini

pasztet-z-cukini-coonakombinuje3

Dziś przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Nie mogę przeżyć, że przepis ten miałam zapisany w zeszycie od jakiś 6 lat i zrobiłam go pierwszy raz dopiero miesiąc temu. Rewelacja. Zniknął w mgnieniu oka. Można go jeść jako pieczeń do obiadu, dodatek do sałatki lub po prostu na chlebie. Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z przepisu wychodzą 2 foremki. Zróbcie go koniecznie.

Pasztet z cukini

pasztet-z-cukini-coonakombinuje5

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 200 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • ½ szkl oleju
  • 1 ½ szkl bułki tartej
  • Natka pietruszki (opcjonalnie)
  • Pieprz, sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na tarce drobnej. (ja starłam połowę na drobnej a połowę na grubej). Posolić trochę i po chwili odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Marchewkę i cebulę zetrzeć na drobnej. Ser żółty zetrzeć na grubej.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do masy.
  4. Wlać olej oraz wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku. Wymieszać dokładnie.
  5. Na sam koniec delikatnie wmieszać białka jaj.
  6. Wyłożyć do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 70 min.

pasztet-z-cukini-coonakombinuje2

pasztet-z-cukini-coonakombinuje1

Smacznego:)

OlaKombinuje

pasztet-z-cukini-coonakombinuje4

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *