Naleśniki ze szpinakiem. Moje ulubione.

Ludzie kochani. Podrzucam Wam mój ulubiony przepis na naleśniki ze szpinakiem. W ciąży z Antkiem pokochałam naleśniki i do dzisiaj darzę je wielką miłością. Nie na darmo moją ulubioną restauracją jest „Manekin” (sieć naleśnikarni). W Manekinie zajadam się zazwyczaj spagetti naleśnikowym. W domu natomiast robię przeróżne wersje klasycznych, od słodkich do wytrawnych. Szpinakowe jednak to moje ulubione. Nieskromnie powiem, że wiele osób uwarza je za za…… Kto jadł  ten wie, a kto nie jadł niech zrobi.

Jeśli nie lubisz szpinaku zapytaj mojego męża.

Wraca kiedyś stryrany z roboty.

– Co dzisiaj na obiad?

– Naleśniki ze szpiankiem- mówię z uśmiechem na twarzy

– Co znowu przeskrobałem???- pyta zawiedziony

– Ło matko! Spróbuj tylko, jak Ci nie zasmakuje, to zrobię jajecznicę.

Gdy mu postawiłam przed nosem talerz, to minę miał jakbym mu serwowała baranie jaja w sosie własnym.

Zjadł jednego.

– Ile ich masz?

– No jeszcze są 3- nie  smakują mu chyba, wpierdziele sobie resztę na kolację, pomyślałam ze skrywanym uśmiechem

– Dobra, dawaj je. Są lepsze niż myślałem.

Zjadł wszystkie. Stety-niestety. Nie jest wielkim amatorem szpinaku, ale naleśniki zjada bez skrzywiania miny.

Moja siostra, kuzynki i koleżanki uwielbiają je i wpieprzają aż im się uszy trzesą. Pozdrawiam Was dziewczyny serdecznie :* Niebawem zrobię całą furę i Was zaproszę (Asie dwie może załapią się na nie po raz pierwszy).

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonym pomidorem (Best of the best)

nalesniki-ze-szpinakiem-3

Składniki:

  • 6 naleśników (myślę, że każdy wie jak zrobic naleśniki 😉 )
  • 1 łyżka oleju od suszonych pomidorow
  • 1 średnia cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
  • przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej.
  2. Dodać drobno pokrojoną cebulkę. Podsmażyć.
  3. Dodać czosnek przeciśniety przez praskę lub starty na tarce. Dodać szpinak (można go wcześniej rozmrozić). Podsmażać do czasu aż szpinak się rozpuści, a woda odparuje.
  4. Dodać mleko lub śmietankę.
  5. Suszone pomidory oraz ser feta pokroić w kostkę. Dodać na patelnię gdy sos szpinakowy troszkę zgęstnieje. Wymieszać.
  6. Doprawić do smaku.

Przestudzony farsz szpinakowy  nakładać na naleśniki i zwijać dowolnie. Podpiec w piekarniku nafaszerowane naleśniki przez 15 min w 180° C.

nalesniki-ze-szpinakiem

nalesniki-ze-szpinakiem-2

Podawać z dowolnym sosem jogurtowym lub same.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

  • Ale dawno nie robiłam! A kiedyś miałam chyba tygodniową fazę na takie naleśniczki 🙂