Najlepsze ciasto na domową pizzę

pizza7

 

Od momentu założenia bloga chciałam wstawić ten przepis. Niestety, kiedy orientowałam się, że przydałoby się jakieś zdjęcie, pizzy już nie było.

Znika w ekspresowym tempie. Wszystkim smakuje.

Pamiętacie jaką mam wielką rodzinę ? Wyobraźcie sobie, że pewnego letniego dnia wpadłam na pomysł zrobienia pizzy dla wszystkich. Pieczenie odbywało się na 3 piekarniki (mój, ciotki i kuzynki). 6 blach pizzy zniknęło w zaskakującym tempie. Cudem udało mi się załapać na jeden kawałek. Myślę, że moja rodzina spokojnie mogłaby zmierzyć swoje siły podczas jakiegoś konkursu na grupowe zjadanie pizzy.

Ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu spód jest kruchy a wierzch miękki. Jest to najprostszy i najlepszy przepis jaki kiedykolwiek testowałam.

Sos zazwyczaj robię z pomidorów z puszki lub pasaty pomidorowej. Jednak, gdy nie mam czasu a muszę nakarmić głodomorów to idę na łatwiznę i mieszam ketchup z koncentratem pomidorowym, dodaję ulubione zioła, odrobinę cukru (pomidory kochają cukier), soli, pieprzu i kapkę oliwy.

Dodatki każdy wybiera inne:

pizza3

W męskim gronie króluje „Wiejska” : sos pomidorowy, swojska kiełbasa, cebula, ogórek kiszony, papryka, pieczarki i ser.

Dzieciaki preferują wersję ubogą: sos, ser, szynka.

Kobiety zajadają się taką kombinacją (moja ulubiona) : sos, suszone pomidory, odrobina sera feta, oliwki, czerwona cebula, mozarella, a po upieczeniu garść rukoli na wierzch . Mniam mniam mniam….

Z poniższego przepisu wychodzą 2 średnie okrągłe pizze. Idealna porcja na 4 osobową rodzinę (mama i tata + dwójka dzieci).

Na zdjęciach do tego wpisu robiłam z dwóch porcji. Jak widać wyszły 3 duże kwadratowe pizze.

pizza5

Najlepsze ciasto na pizzę

pizza6

Składniki:

  • 50 g drożdży (1/2 kostki)
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie w półlitrowym garnuszku. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Dodać łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę, sól i suszone zioła.
  3. Gdy zaczyn „podniesie się” w garnuszku, dodać do niego oliwę i przelać wszystko do miski z mąką i ziołami.
  4. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie rękami dobrze zagnieść ciasto. Ciasto umieścić w misce.
  5. Ciasto oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
  6. Rozwałkować ciasto cienko. Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione składniki.
  7. Piec około 20 min w temp. 200°C. Do czasu aż spód będzie lekko zarumieniony.

 

pizza2

pizza4

 

sprytne triki

Pizzę rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Należy podsypać troszkę mąki. Gdy ciasto osiągnie rozmiar blachy (sprawdzam dokładając blachę na wierzch) przekładam je na blaszkę razem z papierem. Nie brudzę tym samym ani stolnicy/stołu ani blachy. Wcześniej smarowałam blaszkę olejem a potem wykładałam ciasto. Po zjedzeniu pizzy musiałam myć zaschnięte resztki z blachy. Teraz jedynie muszę przetrzeć blaszkę wilgotną ścierką i gotowe 😉 Trik „sprzedała” mi moja szwagierka Ania.

pizza1

Smacznego 🙂

OlaKombinuje 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *