Musztardowo miodowa surówka z młodej kapusty (Rewelacja)

Często, gdy buszuję po Instagramie, wpadają mi w oko przeróżne przepisy. Czasem je testuję, ale niestety bardzo często zapominam. Ostatnio na profilu Kwestia Smaku zauważyłam mega apetyczną surówkę. Traf chciał, że akurat miałam młodą kapustkę i przygotowałam ją do obiadu.

To jest chyba odkrycie roku. Co jakiś czas wpadam przez przypadek na jakiś smaczek, który okazuje się totalnym hitem. Zapisuję go potem do mojego pokancerowanego zeszytu z przepisami i staje się stałą pozycją w moim przepiśniku.

Chociaż surówkę robiłam po raz pierwszy, jestem w 100% przekonana, że będzie ona często gościła na naszym stole.

Oczywiście kilku testerów próbowało i każdy (nawet Ciotka nieznosząca suszonych pomidorów) stwierdziła, że „NORMALNIE REWELACJA”.

Surówkę poleca się do obiadów, ale też będzie super dodatkiem do grilowanych mięs.

Musztardowo- miodowa surówka z młodej kapusty

surówka1

Składniki:

  • 1/2 średniej młodej kapusty
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1/2 cebuli czerwonej

Dresing

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżka miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkować. Cebulkę pokroić w cienkie piórka, a suszone pomidory w plasterki.
  2. Kapustę wrzucić do dużej miski i trochę posolić. Następnie delikatnie ugnieść, aby zmiękła.
  3. Do kapusty dodać pokrojoną cebulkę i suszone pomidory.
  4. Składniki dresingu wymieszać.
  5. Polać salatkę dresingiem i wymieszać.

surówka2

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

Przepis zmodyfikowany lekko przeze mnie pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.