Wpis

Mój smak lata- młode pyry z zasmażką

zasmazka 2

Gdy w szkole wystawiali ostatnie oceny, gdy można było jeździć na rowerze i grać w gumę do nocy, gdy krótkie spodenki odsłaniały obdrapane kolana, zaczynał się mój ulubiony sezon kulinarny. Pierwsze truskawki, najlepsze te  jeszcze niedojrzałe. Rzodkiewki i sałata z babcinego ogródka. Kwaśny kompot z rabarbaru. No i te najważniejsze, najulubieńsze młode pyry. Do tego pyszna zasmażka. Jadłam bez opamiętania na obiad i jak zostało odgrzewałam na kolację. To zdecydowanie moje najulubieńsze danie letnie. Takie proste, a jakie pyszne. Jak byłam dzieckiem, to babcia robiła zasmażkę. Gdy byłam na tyle duża, aby bezpiecznie obsługiwać się rozgrzaną patelnią, robiłam ją sama.

Jako nastolatka pracowałam sezonowo w Przyjezierzu. Zazwyczaj jadało się raczej tanie fast foody. Kiedy mieliśmy wolne popołudnie, aby poczuć namiastkę domowego (taniego) posiłku, przygotowywałam dla całej ekipy pyry z zasmażką. Do tego mizeria i maślanka. No niebo w gębie.

To już taka tradycja kulinarna w mojej rodzinie, że gdy tylko pojawią się młode ziemniaki, to jada się to danie aż obrzydnie (w okolicach września). Czasem z jajem sadzonym, mizerią i maślanką. W niedzielę z kotletem schabowym i sałatką z młodej kapusty. Bardzo często jednak, gdy nie ma czasu, serwuje się same pyry z zasmażką w towarzystwie ogórków małosolnych.

Polecam Wam serdecznie.

Zasmażka do ziemniaków

zasmazka 3

Składniki:

zasmazka 1

  • 2 średnie cebulki
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło.
  3. Podsmaż cebulkę na rumiano, delikatnie posól aby zmiękła.
  4. Gdy cebula będzie podsmażona, wlej śmietankę. Dodaj resztę soli.
  5. Mieszaj od czasu do czasu, aby sos nie wykipiał i się nie przypalał.
  6. Gdy sos zgęstnie do konsystencji kwaśnej śmietany, wyłącz.
  7. Polewaj zasmażką ugotowane młode ziemniaki i posyp koperkiem.

oszczedzaj

Gdy zostaną Wam ziemniaki i sos, absolutnie nie wyrzucajcie. Podgrzejcie zasmażkę na patelni, dodajcie pokrojone w plasterki ziemiaki i podsmażajcie chwilkę. Posypcie koperkiem i zjedzcie na kolację. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu 🙂

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

 

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…