Klopsy z jajek

Dzisiaj wrzucam przepis na pyszne klopsiki z jajek. Idealna propozycja na bezmięsny tani obiad. Dawniej babcia często robiła je w postne piątki. Chociaż ta potrawa została trochę przez nas zapomniana, to od czasu do czasu lubię zrobić takie klopsiki jajeczne na obiad. Do tego surówka z kapusty kiszonej lub mizeria i pyszny obiad gotowy. Najlepiej smakują na prosto z patelni.

Klopsy z jajek

klopsy-z-jaj1

Składniki na około 10 szt:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo.
  • 1 sucha bułka
  • Mleko i woda do namoczenia suchej bułki
  • 1 całe jajko
  • Bułka tarta
  • 1 pęczek szczypiorku i/lub pietruszki
  • Pieprz i sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Bułkę namoczyć w mleku z wodą. Gdy zmięknie odcisnąć z nadmiaru płynu.
  2. Przełożyć do miski pokrojone jajka, posiekaną zieleninę oraz odciśniętą bułkę.
  3. Popieprzyć i posolić. Wbić jajko i wymieszać wszystko. Dodać trochę bułki tartej. Tak dużo aby można było formować klopsy, ale nie za dużo.
  4. Klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Polecam smażyć na małym ogniu aby się nie przypaliły.

klopsy-z-jaj-2

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *