Klopsiki z zalewie pomidorowo-octowej

Kiedy tylko miałam okazję zajadałam się takimi klopsikami. Są idealną zimną przekąską na rodzinne imprezy czy małe bankiety. Jednak nigdy nie robiłam ich w domu. Kilka tygodni temu zrobiłam je po raz pierwszy i wyszły pyszne. Najlepiej smakują jak postoją w zalewie kilka dni. Są super opcją na imprezkę. Można je serwować np. z sosem czosnkowym.

Klopsiki z zalewie octowo-pomidorowej

Klopsiki:

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • bułka tarta i mąka żytnia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku i wodzie. Odsączyć.
  2. Cebulkę drobno pokroić.
  3. Mięso wymieszać z namoczoną bułką, jajkiem i cebulką. Doprawić do smaku. Gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej. Uformować małe klopsiki. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką żytnią. Usmażyć na rumiano na oleju. W międzyczasie przygotować zalewę.

Zalewa:

Składniki:

  • 2 cebulki
  • 1 mała papryka czerwona (pokrojona w kostkę) (można pominąć)
  • 3/4 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać trochę oleju. Usmażyć na rumiano cebulkę. Dodać pozostałe składniki i zagotować zalewę.
  2. Klopsiki włożyć do słoika i zalewać gorącą zalewą. gdy wystygną przechowywać w lodówce.

Najlepiej je zrobić kilka dni wcześniej. Jednak uwaga, bo mąż może zjeść połowę pierwszego dnia, gdy tylko spuścicie go z oczu.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *