Idealne kostki sera feta

Se typu feta to jeden z moich ulubionych serów. Staram się mieć go zawsze w mojej lodówce, bo pasuje do bardzo wielu potraw. Niestety ten już pokrojony w idealne kosteczki jest o wiele droższy od kartonikowej wersji. Zatem co zrobić aby nie przepłacać, a mieć idealne kosteczki sera feta w swoich potrawach?

Mam genialny patent na idealne kostki sera feta, które będą ozdobą każdej sałatki.

Potrzebne będą:

  • Miska z lodowatą wodą.
  • Sól 2-3 łyżki
  • Ostry nóż
  • 1 kartonik sera typu feta
  1. Do wody wsyp sól i mieszaj do rozpuszczenia, aż powstanie solanka.
  2. Ser pokrój w kostki.
  3. Wrzuć ser do wody i wstaw do lodówki.
  4. Przed dodaniem sera do potrawy wyłów go dłońmi, i odsącz na sitku.

Ja czasem przechowuje ser w solance nawet przez 2 dni.

Jeśli zostało Ci trochę „pokostkowanego” sera, zalej go oliwą z oliwek z dodatkiem ziół i/lub czosnku i zamknij w słoiku. Zużyj go potem np. do kanapek czy omletów.

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *