Fit krupnik- dietetyczna zupa, którą uwielbiają moje dzieci

Jak ja kiedyś nienawidziłam krupniku. Sama dziś w to nie wierzę i tak bardzo mi głupio, że grymasiłam przy babcinym obiedzie na jego widok.

Kiedy byłam w ciąży z Leonem totalnie oszalałam na punkcie zup. Jak dawniej zupę jadłam, aby nie umrzeć w głodu, tak w ciąży pochłaniałam miskę za miską. Kombinowałam różne wariacje zupowe, aż kiedyś postanowiłam odczarować krupnik. Całe szczęście, że na to wpadłam, bo dziś krupnik to jedna z moich ulubionych zup.

Gotując obiad dla mojej rodziny często nieźle się muszę nakombinować, żeby wszystkich zadowolić. Czasem jestem zmuszona do gotowania dwóch obiadów, jeden dla chłopaków, a drugi dla nas (bo matko jedyna kto by zniósł, rosół/pomidorówkę/kotlety/klopsy/naleśniki na okrągło).

Leona raczej nie muszę namawiać do jedzenia, bo zawsze domaga się dokładki, ale Antek należy do niejadków i najczęściej grymasi przy obiedzie dłubiąc w talerzu. Jednak jakimś cudem lubi krupnik. Chociaż nie powinno mnie to dziwić, bo jest na serio pyszny, ale mamy niejadków wiedzą o czym mówię.

Ciągle kombinuje nowe potrawy, które cała moja rodzina będzie zajadała ze smakiem. Domowe fast foody opanowałam już do perfekcji.

Krupnik to fajna pożywna i rozgrzewająca zupka, no i do tego całkiem dietetyczna. Na serio polecam nie tylko mamom, ale i wszystkim szukającym pysznych dietetycznych zup.

Fit krupnik

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka bez skóry
  • 3 litry wody
  • kotka rosołowa (najlepiej domowa)/ ewentualnie vegeta
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz.
  2. Zebrać szumowiny. Gdy szumowiny przestaną się pojawiać dodać kostkę rosołową. Gotować 20 min na małym gazie.
  3. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w średnią kostkę. Dodać do zupy razem z kaszą i gotować ok 15 min.
  4. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora drobno pokroić.
  5. Dodać warzywa do zupy i gotować 10 min. Wyciągnąć mięso. Dolać wody, aby zupa była rzadsza. Kasza bardzo wciąga wodę.
  6. Doprawić do smaku (chili doprawiam tylko dla mnie i dla męża już na talerzu) i dodać koper. Dodać do zupy mięso pokrojone w kawałki.
  7. Zajadać.

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *