GOTUJE,Wpis

Fileciki z piersi kurczaka z porem i pieczarkami

filet_z_persi_z_pieczarkami_i_porem_na_kolacje_potrawa_na_imieniny

Dzisiaj przepis na bardzo prostą potrawę. Niby takie oczywiste składniki a jednak smak jest bardzo fajny.

Pierwszy raz robiłam ją na 1 urodziny Antka. Ciotka Ewa wyszła z pomysłem, ale ja nie byłam przekonana. Wydawało mi się to danie takie zwyczajne i nijakie. Bardzo miło się zaskoczyłam. Każdy się dziwił, że takie proste danie może być takie smaczne.

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety w kurczaka, to spróbuj zrobić je w poniższej wersji. Danie nadaje się na kolację czy domowe przyjęcie. Potrawę podaje się na ciepło chociaż na zimno też nieźle smakuje.

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 por (biała część)
  • ½ kg pieczarek
  • 2 łyżki masła/ masła klarowanego
  • pieprz, sól, słodka papryka
  • 1 jajko i bułka tarta (do panierowania)
  • olej (do smażenia filecików)

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokrój na mniejsze części i lekko rozbij (jak na średnie nugetsy)
  2. Dopraw pieprzem, solą i słodką papryką.
  3. Panieruj w jajku i bułce.
  4. Smaż na rumiano na oleju.
  5. Przełóż filety do większego garnka.
  6. Pieczarki pokrój na plasterki a por na cienkie półplasterki.
  7. Na czystej patelni rozgrzej masło i podsmaż na początku pora. Dodaj szczyptę soli aby lekko zmiękł. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez klika min. Dopraw lekko pieprzem i solą. Odsącz z wody i dodaj do garnka z filecikami.
  8. Delikatnie wymieszaj.

filet_z_persi_z_pieczarkami_i_porem_na_kolacje_potrawa_na_imieniny

filet_z_persi_z_pieczarkami_i_porem_na_kolacje_potrawa_na_imieniny

Smacznego 🙂

OlaKombinuje 

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…