Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek

Dzisiaj podrzucę Wam przepis na mój ulubiony farsz z kapusty kiszonej i pieczarek.

Używam go do Najlepszych pierogów Babci Marysi, Krokietów, Pasztecików i do zawijańców z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten farsz i mogłabym g9o jeść nawet sam.

Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • ½ kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, cukier
  • Sól pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zalać wodą (2 cm ponad jej powierzchnie) dodać liść, ziele i ziarna pieprzu oraz cukier i gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Gdy już przestygnie, dokładnie odcisnąć z wody, wyciągnąć przyprawy i drobno pokroić.
  3. Pieczarki i 1 cebulkę pokroić w drobna kostkę. Na oleju przesmażyć najpierw cebulę, a potem pieczarki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Odcedzić. Dodać do pokrojonej kapusty.
  4. Drugą cebulkę cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na rumiano. Dodać na patelnię na której smaży się cebula 1 łyżkę mąki. W razie czego dodać trochę oleju (nie powinny się robić grudki). Gdy mąka z cebulką będzie już lekko brązowa dodać ją do farszu. Wymieszać wszystko i doprawić do smaku.

Oszczędzaj czas, energię i pieniądze. Zrób od razu więcej farszu. Zamroź go w pudełku i wykorzystaj do krokietów lub pasztecików. Idealnie smakują z ekspresowym barszczem.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *