Ekspresowy sos pomidorowy (do pizzy, makaronu i mięs)

Ręka do góry to kupuje gotowe sosy pomidorowe.

Spoko ja również podnoszę 😉 Czasem kupuję gotowe sosy i wcale się tego nie wstydzę, bo na rynku można znaleźć na prawdę pyszne i jakościowo dobre gotowe sosy.

Jednak gdy dzieciakom zachce się pizzy albo spaghetti, a żadnego słoika nie ma w pogotowiu, to robię sama ten szybki i niedrogi sos. Bazylia najczęściej rośnie na parapecie w kuchni, pomidory w puszce stoją zawsze w spiżarni a bez oliwy, cebuli i czosnku nie wyobrażam sobie mojego funkcjonowania w kuchni.

Sos jest na prawdę szybki a jeśli posiadasz blender (taki jak na zdjęciach poniżej) to już w ogóle kilka chwil i pyszny sos gotowy.

Idealnie pasuje do makaronów i różnych zapiekanek. U nas idzie często w duecie z „Najlepszym ciastem do pizzy” oraz z „Klopsami idealnymi”. Będzie też super bazą do zupy pomidorowej czy rybnej.

Ekspresowy sos pomidorowy

sos-pomidorowy-ekspresowy2

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii (łyżeczka suszonej lub inne ziół)
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku.

sos-pomidorowy-ekspresowy1

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj lub rozdrobni w malakserze.
  2. W garnku (musi być dość wysoki bo sos pryska i zachlapie pół kuchni) rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek z cebulką. Mieszaj co jakiś czas aby się nie przypaliło.
  3. W międzyczasie dodaj do malaksera pomidory i bazylię. Jeśli nie masz to posiekaj bazylię i pokrój pomidory.
  4. Gdy cebulka i czosnek się przyrumienią dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Cukier skarmelizuje cebulkę i nada jej fajny smak.
  5. Dodaj pomidory i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  6. Gotuj tak długo aż  uzyskasz odpowiednią gęstość. Do klopsików dodaje od razu, do makaronu chwilę redukuję a do pizzy gotuje dość długo aż woda odparuję i będzie gęsty.

sos-pomidorowy-ekspresowy-kolaz1 sos-pomidorowy-ekspresowy-kolaz2

oszczedzaj

Gdy zostanie Ci sos, podgrzej go aż będzie gorący i przelej go do małego słoiczka. Zakręć szczelnie i obróć do góry dnem. Temperatura „zamknie słoik”. Przechowuj w lodówce. Przyda się do pizzy lub zapiekanek.

Podoba się Wam taki szybki sos?

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *