Domowy koncentrat do grzańca

Rok temu na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych „Chilibite” znalazłam genialną recepturę. Zaprawa/koncentrat do skandynawskiego glooga.

Gloog to nic innego jak grzaniec, czyli napój który rozgrzeje w mroźne dni nawet największego zmarzlucha.

Bardzo lubię grzane wino, a jeszcze bardziej rozgrzewającą korzenną herbatkę.

Niestety bardzo ciężko znaleźć dobry gotowy grzaniec. Bardzo często nie nadają się do picia ponieważ czuć je sztucznością. Dwa razy zdarzyło nam się kupić grzańca, którego wylaliśmy do zlewu.

Domowy jest najlepszy. Jednak jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Podobnie jak grzana herbata. Gdy wracamy do domu z mroźnego dworu to chcemy taką rozgrzewającą herbatę wypić od razu a nie za pół godziny. Zanim znajdzie się przyprawy, ugniecie je w moździerzu (a co dopiero jak moździerza nie ma) odmierzy proporcje to czasem się odechciewa.

Koncentrat do grzańca to genialna sprawa. Wystarczy dolać porcję do podgrzanego wina lub herbaty i od razu możemy raczyć się  pysznym rozgrzewającym płynem.

Musze Wam powiedzieć, że gdy byłam przeziębiona taka grzana herbata bardziej mi pomagała niż te wszystkie „fervexy”.

W tym roku zrobiłam duuużo koncentratu, przelałam go w buteleczki i obdaruje nim bliskich. Zachęcam Was również do przygotowania takiego jadalnego prezentu. Rok temu Ci którym udało się załapać na buteleczkę byli zachwyceni.

Proporcja jest na kilka (ok. 6) butelek/słoików 300ml . Idealne są butelki od soków z metalową zakrętką. Wlewając gorący koncentrat i od razu zakręcając butelkę, nie musimy już go pasteryzować, bo butelka się sama „zamknie”. Spokojnie można go przechowywać z spiżarni przez kilka miesięcy. Po otwarciu należy jednak przechowywać w lodówce.

Receptura pochodzi z bloga ChilliBite

Koncentrat do grzańca

img_0552-copy

Składniki:

  • 1l soku jabłkowego
  • 1l soku z czarnej porzeczki
  • 400ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 kg brązowego cukru trzcinowego demerara
  • 12 lasek cynamonu
  • 10 łyżek goździków
  • 4 łyżki rozgniecionych ziaren kardamonu
  1. Wszystkie składniki zagotuj w wysokim garnku, zmniejsz płomień i gotuj na maleńkim ogniu ok 1 godziny. Odstaw zaprawę do wystudzenia, a potem przecedź, ponownie zagotuj i przelewaj do czystych, wyparzonych słoików lub butelek.

Grzane winko 4-5 porcji

  • 300ml zaprawy do grzańca
  • 750ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 200ml czystej wódki (można mniej lub pominąć)
  • Kilka plastrów pomarańczy
  • Rodzynki (opcjonalnie)
  1. Zagotuj w garnku zaprawę z rodzynkami. Dolej wino, pomarańczę i wódkę i podgrzewaj chwilę. (nie może się zagotować).

img_0585-copy

Grzana Herbata

  • Kubek dobrej herbaty (ja bardzo lubię earl grey)
  • Kieliszek koncentratu
  • 1 plaster pomarańczy
  • Kilka rodzynek (opcjonalnie)
  1. Do gorącej herbaty dodać pozostałe składniki. Gotowe.

img_0589-copy

img_0576-copy

img_0578-copy

img_0568-copy

img_0562-copy

 

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

  • Bardzo się cieszę i zapraszam częściej jeśli się podoba 🙂

  • Miyako_Witch

    Dwa pytania:
    1: Soki z kartonu? Czy domowe?
    2. Czy zamiast cukru może być miód? 😉

  • Miyako_Witch

    Do grzańca zawsze dodaję miód, nie cukier. Stąd pytanie. Dzięki 🙂

  • Sabina Pe

    A może być cynamon mielony? W sklepach kolo mnie nie ma w laskach a teraz dwa dni przed Świętami nie piszę się na wycieczkę do hipermarketu; ) jeśli może być w proszku to w jakiej ilości?

  • Sabina Pe

    Dziekuje za szybka odpowiedz 🙂 nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: gotować godzinkę pod przykryciem czy odkryte żeby się zredukowalo i „skoncentrowalo”?

    Również życzę Wszystkiego Najlepszego 🙂

    • Odkryte aby się zredukowało. Muszę poprawić we wpisie.

      • Sabina Pe

        Dzięki, biorę się za gotowanie 🙂