Deski do krojenia- jak wybrać, myć oraz jak przechowywać

Dzisiaj kilka słów o deskach do krojenia.

Najważniejsze jest aby dbać o to, by domowa deska była regularnie dezynfekowana, czyszczona, sterylizowana i zmieniana w razie potrzeby. Warto mieć co najmniej dwie deski: jedną  do krojenia surowego mięsa , a drugą do warzyw i owoców. Tak naprawdę rozsądnie jest mieć jeszcze kilka desek, m.in. do ryb czy pieczywa. Oczywiście na użytek domowy zwykle ograniczamy się do dwóch desek ( ja mam ich 8 ) – w taki prosty sposób możemy znacznie ograniczyć możliwość przedostawania się bakterii chorobotwórczych do naszego organizmu.

Jak dezynfekować deskę do krojenia?

Aby zdezynfekować deskę, należy posypać ją grubo solą i zostawić na noc. Sól dezynfekuje i likwiduje zapachy. Następnego dnia wyszorować połówką cytryny i dokładnie opłukać.

 

Jak wybrać deskę do krojenia?

Moje ulubione to zdecydowanie deski bambusowe. Drewniane lubię wykorzystywać do serwowania serów,wędlin, pasztetów. Z plastikowych korzystam najczęściej do krojenia warzyw i owoców. Szklane jedynie dekoracyjnie i bardzo rzadko.

 

Bambusowa

Plusy:

  • lekka
  • nie chłonie wody
  • szybko schnie
  • nie chłonie zapachów
  • nie niszczy noży
  • ekologiczna

Minusy:

  • nie można myć w zmywarce
  • mniej wytrzymała od drewnianej

Drewniana

Plusy:

  • antybakteryjna (drewno ma właściwości bakteriobójcze, ale należy je dokładnie wyszorować po umyciu)
  • trwała
  • nie tępi noża
  • naturalna
  • ładnie wygląda
  • idealna do krojenia pieczywa
  • może służyć do serwowania potraw

Minusy

  • łatwość się odbarwiają
  • przejmują zapachy
  • nie można myć w zmywarce
  • ciężkie

Jak dbać o deskę drewnianą:

Należy ją zamimpregnować i od czasu do czasu, aby przedłużyć jej trwałość olejować (natrzeć zwykłem olejem spożywczym). Po każdym użyciu, umyć dokładnie i wytrzeć do sucha.

Szklane/marmurowe

Plusy:

  • higieniczne
  • wytrzymałe
  • łatwe do umycia, także w zmywarkach
  • bardzo twarde i wyjątkowo odporne na nacięcia

Minusy:

  • szybko tępią, a nawet niszczą noże
  • podczas krojenia słychać nieprzyjemny dźwięk tarcia metalu o szkło
  • nóż może się ślizgać przez co łatwiej się skaleczyć

Na rynku można już znaleźć takie deski z podziałem na kategorie. np.

Z tworzywa sztucznego

Plusy:

  • można myć zmywarce
  • używać środków czystości
  • nie niszczą noży
  • są tanie

Minusy:

  • szybko się niszczą
  • mało higieniczne
  • po dłuższym użyciu wyglądają nieestetycznie

Na rynku można znaleźć sporo fajnych zestawów desek do krojenia np.

Joseph Joseph

Byłam nimi zachwycona dopóki nie zobaczyłam ile kosztują, chociaż jak wygram w totka to sobie chyba takie sprawię 😉

Oraz tańsze zamienniki

Ciekawostka:

W gastronomii stosuje się aż 6 rodzajów (kolorów) desek:

  • Czerwony – przeznaczony do surowego mięsa
  • Niebieski – przeznaczony do surowych ryb, owoców morza
  • Zielony – przeznaczony do warzyw i owoców
  • Żółty – przeznaczony do drobiu surowego
  • Brązowy – przeznaczony do mięsa gotowanego i wędlin
  • Biały – przeznaczony do nabiału i pieczywa

Inspiracje z sieci na przechowywanie desek 





OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *