GOTUJE,Wpis

Chruściki, chrusty, faworki- najlepszy przepis.

Hiszpanie mają swoje churrosy, Amerykanie donuty, Francuzi makaroniki, Włosi contucci.

My mamy nasze kochane chrusty, chruściki, faworki. Zwał jak zwał, każdy wie o co chodzi.

Pamiętam jak moja Babcia Wandzia rok w rok, w karnawale smażyła najlepsze faworki na świecie. Często pomagałam jej przeplatać ciasto prze dziurkę, brudząc się przy tym niemiłosiernie. Babcia smażyła chrusty na smalcu, a potem obsypywała obficie cukrem pudrem. Uwielbiałam babci chruściki i do dziś ubolewam, że nie mam jej przepisu.

Ostatnio Koleżanka Marta wstawiła na Instagram swoje faworki. Wyglądały dokładnie tak jak babcine. Nie myśląc długo wzięłam przepis i jeszcze tego samego dnia usmażyłam całą górę faworków. Nie tylko wyglądają tak jak mojej babci, ale i smakują podobnie.

Czym prędzej wrzucam Wam ten genialny przepis. Chruściki smażą się błyskawicznie i jeszcze szybciej znikają z talerza.

Chruściki, chrusty, faworki

 

Składniki: 

  • 2 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 kopiastych łyżek kwaśnej śmietany 18% (musi być gęsta)
  • 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Z powyższych składników zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest za luźne dodać mąki.
  2. Wałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Wykrawać romby, na środku naciąć i wywijać faworki.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podobno dobrze wywinięte chruściki powinny się same obracać, ale moje koślawce nie chcą, dlatego obracam je przy użyciu patyczka od sushi. Rumiane wyławiać łyżką cedzakową i odsączać na ręczniku papierowym.
  4. Posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

P.S. Dzięki Marta za przepis :*

OlaKombinuje

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…