Botwinka- zupa z młodych buraczków

Gdy tylko uda mi się dorwać młode buraczki, bez zastanowienia je kupuje i czym prędzej gotuje tą przepyszną zupkę.

Razem z Kamilem czekamy na nią z utęsknieniem. Jest bardzo lekka, ale z dodatkiem ziemniaków również pożywna. Jej smak kojarzy nam się z ciepłymi i słonecznymi dniami i zawsze mam wrażenie, że ugotowała jej za mało. Kilka dni temu zrobiłam naszą ukochaną botwinkę z 2 porcji i zniknęła z garnka w oka mgnieniu.

Nie wierzcie nam na słowo. Koniecznie spróbujcie sami.

 

Składniki:

  • 2-3 litry bulionu
  • 3 średnie marchewki (ja wykorzystuje te z gotowania bulionu)
  • 1 pęczek młodych buraczków
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki (najlepiej 30%)
  • Pieprz, sól, cukier, ocet
  • 5 ziemniaków ugotowaych z mundurkach.

Sposób przygotowania:

  1. Młode buraczki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującego się bulionu.
  2. Gdy marchewka i buraczki zaczynają być miekkie dodać pokrojone liście botwinki.
  3. Posiekać koperek i dodać do zupy.
  4. Doprawi do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem (ewentualnie kwaskiem cytrynowym).
  5. Zaprawić śmietanką. Najpierw dodać do śmietanki trochę ciepłej zupy i wlać do garnka.
  6. Chwilę gotować i gotowe.

Ja serwuje z ziemniakiem w mundruku ale można również dodać ugotowane jajko.

Smacznego

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *