Akcesoria do pieczenia (blachy, formy, foremki, naczynia żaroodporne)- co warto mieć i jak to zorganizować.

Pewnie wydaje się Wam, że dość często pichcę jakieś słodkości. Jednak muszę Was zawieść, ja praktycznie bardzo rzadko uruchamiam piekarnik w celu upieczenia ciasta.

Zastanawiacie się pewnie dlaczego, co?

Moje chłopaki nie należą do fanów wypieków. Ja z kolei jestem ogromnym łasuchem, więc z pewnością większą część własnego wypieku wylądowałaby w moim brzuchu.

Pierwszego dnia, bo przecież trzeba spróbować. Drugiego, bo ciekawe jak smakuje następnego dnia. Trzeciego żeby się nie zmarnowało. Na dodatek wyjadłabym jeszcze okruszki.

Obawiam się, że zamiast zgubić te moje nadprogramowe kilogramy to pewnie bym je podwoiła, więc aby nie kusić losu bardzo rzadko piekę słodkości.

Mimo wszystko mam całkiem sporo różnych akcesoriów do pieczenia, ponieważ na wyjątkowe okazje czy rodzinne imprezy coś słodkiego do kawy musi być. Czasem zdarza mi się również piec na zamówienie dla rodziny i przyjaciół m.in. Tort Devil’s Food Cake i Sernik rozpływający się w ustach.

Dzisiaj pokażę Wam co każda Pani domu powinna mieć, aby móc serwować pyszne dania z piekarnika (nie tylko ciasta). Podrzucam, też pomysły jak nieszablonowo wykorzystać takie naczynia.

Co musisz mieć

  • 1 standardowa blaszka i/ lub tortownica z nieprzywierającą powłoką- do pieczenia ciast i podgrzewania dań (np. mięs) w piekarniku.
  • 1 naczynie żaroodporne z przykrywką (do pieczenia i serwowania np. sałatek. Uwaga, przykrywkę można używać jako osobnego naczynia do zapiekania. Czyli macie 2 w 1)

Co warto mieć

  • Keksówka do  pieczenia ciast takich jak: babka, keks, bananowe, marchewkowe, do pasztetów i pieczeni.
  • Foremki do muffinnek, w których można piec nie tylko babeczki, ale również wykorzystać do deserów na zimno, wytrawnych pasztecików, czy do zamrażania w nich lodu lub domowej kostki rosołowej.
  • Forma do tarty- przyda się do „Najlepszej tarty z rabarbarem” i do „Pieczonej owsianki”.
  • Duże i małe naczynie żaroodporne – przydadzą się nie tylko do zapiekania ale również do serwowania innych potraw np. sałatek, gulaszy,

Co fajnie mieć

  • Foremki do babeczek/ tartaletek- używam ich bardzo często do moich popisowych Babeczek Kajmakowych.
  • Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem- fajna sprawa jeśli urządzasz domowe przyjęcia, jeśli ich nie organizujesz odpuść sobie. Zwykłe naczynie w zupełności wystarczy.
  • Foremki do crème brulle- nie tylko do przygotowywania wyśmienitego deseru francuskiego, ale również idealne do owocowego crumble z gałką lodów, nadadzą się również jak sosjerki oraz małe salaterki np. do tapas, śledzików, grzybków marynowanych, past kanapkowych.

Poniżej kilka inspiracji z sieci jak praktycznie zorganizować akcesoria do pieczenia









OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *